EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE: Michelle Yeoh redder filmverdenen

Af Sidsel Minuva

I en verden hvor megaselskaber producerer langt de fleste sci-fi-actionbrag, og profit trumfer kreativitet i kampen om publikums opmærksomhed, dukker en usandsynlig helt op i et halvsmadret møntvaskeri…

Hendes navn er Evelyn (Michelle Yeoh), og hun er en midaldrende kinesisk-amerikansk kvinde. En dag opdager hun pludselig, at hendes fjollede og lettere inkompetente mand, Waymond (Ke Huy Quan), der normalt putter klistermærkeøjne på alt i deres vaskeri, faktisk er en hemmelig agent fra et andet univers.

Midt i et allerede katastrofalt besøg hos skattevæsnet forklarer han Evelyn, at der ikke bare eksisterer andre universer, men at han – og Evelyn – kan springe mentalt mellem universerne. Sådan kan de låne evner og minder fra alternative versioner af sig selv, så de pludselig kan kung-fu, synge smukt… eller få fingrene i færdigheder, der bare skaber flere hindringer.

Waymond og resten af universerne har brug for Evelyns hjælp. For hun er måske den eneste, der kan stoppe den mystiske ”Jobu Tupaki”; en ung kvinde hvis bevidsthed kan være i alle verdener – samtidig!

Den absurde præmis er skelettet, som instruktører Daniel Kwan og Daniel Scheinert bruger til at tilvejebringe den uhyre velkoreograferede, hylende morsomme og totalt unikke A24-produktion Everything Everywhere All at Once.

Uden at tøve et sekund udforsker filmen vilde og mærkværdige universer med fabelagtigt underholdende og skarpt filmede actionsekvenser, samtidig med dybtfølte familieforhold og uopfyldte drømme. For mens hver bizarre joke rammer plet, så er det filmens rå, blødende hjerte, der i sandhed får publikum til at falde pladask.

Og falder pladask gør man. Sjældent har en så oprigtig og hjerteskærende sci-fi komedie prydet det store lærred.

Evenlyn er filmens kerne, og hun er intet mindre end en fantastisk skrevet hovedperson. Michelle Yeoh er som skabt til rollen og formår legende let at udfolde alle karakterens både jordnære og skøre facetter.

Hun er den ultrastædige og gammeldags mor, der normalt ville hade den slags film, hun selv er havnet i. Man ser sin egen mor i hende, og hun legemliggør, i selskab med sin far Gong Gong (James Hong), også en generationskritik af kinesisk-amerikansk kultur.

Evelyn forlod Kina for at forfølge kærlighedsforholdet med Waymond i USA, og hendes far slog hånden af hende uden at tøve. Nu er Evelyn ved at begå samme fejl med datteren, Joy (Stephanie Hsu). Til vaskeriets kinesiske nytårsfest vil Joy inderligt gerne introducere kæresten, Becky (Tallie Medel), over for Gong Gong.

Men Evelyn insisterer på at bide tænderne sammen. Gong Gong skal ikke vide, at barnebarnet har en pigekæreste, for det udfordrer traditionelle værdier. Sådan skubber mor lige så stille datter fra sig, præcis som hendes egen far gjorde oprindeligt.

Måden hvorpå Everything Everywhere All at Once behandler disse tematikker, er gennemført oprigtig. Kwan og Scheinert både kritiserer og hylder kinesisk-amerikansk kultur og skildrer hengivent familiens opture og nedture.

Den svære kærlighed mellem et ægtepar, der på mange måder er hinandens modsætninger. Hvordan traditionelle værdier omformes til fælles traumer, der efterhånden forplanter sig hos efterkommernes generation. Det skrøbelige forhold en mor har til sin datter, når hun både vil omfavne traditionerne og det mest dyrebare væsen i hendes liv – og vice versa.

Everything Everywhere All at Once slipper ikke bare afsted med hele molevitten – den brillerer hele vejen igennem.

Det er en film til dem, der elsker bizar sci-fi med spandevis af humor. Til dem, der trænger til at få en filmisk krammer og stortude i biffen. Til dem, der godt gad få smæk af Michelle Yeoh.

Og til alle, der nogensinde har følt sig uelskede, udenfor og forladte. Everything Everywhere All at Once leverer den kærlige anerkendelse, man fortjener.

Gudskelov at helten Evelyn landede i vores verden. For hun har lige pustet nyt liv i det hvide lærred.

Kommentarer